I anledning af min fødselsdag 6. oktober 2024
Den var skabt for at jeg kunne have noget musikalsk underholdning i baghånden.
Men det blev der jo slet ikke brug for.
Det er tænkt som en holdquizz, men nu kan I jo forsøge jer enkeltvis.
I må selv tælles pointene.
Quizzen egner sig desværre ikke for afvikling på mobil
Quizzen har fire afdelinger. Hver afdelinger handler om et pigenavn, som skal gættes og så er der er række følgespørgsmål. De er nummerede og giver et point hver.
Der er et antal hold og spørgsmålet går videre til næste hold, hvis svaret er forkert (eller spørgsmålet er ubesvaret efter 10 sekunder).
I hver afdeling berøres de samme temaer. Et filmtema, Et operatema, et kærlighedstema, både ulykkelig og lykkelig, samt et selvbiografisk tema. Alle spørgsmålene har relation til et bestemt musikstykke, og når de er klaret, bliver det afsløret og afspillet som afslutning på den afdeling.
Spørgsmål 1
Ved mine andre runde fødselsdage har jeg underholdt jer ved selv at synge, gerne en vise, ofte af en svensk viseskaber. Det slipper i for i år, men I skal gætte fornavnet på den kvindelige hovedperson i den visesamling, som han er kendt for.
En af sangene var min fars yndlingssang, den eneste jeg har hørt ham synge, bortset fra når han 1. maj sang med på "Danmark for folket". Måske er det derfor jeg elsker den.
En anden mulig faktor er at jeg blev introduceret til den på vores fælles tur til Sverige i 1961, hvor jeg var sammen med en god del af gæsterne idag. Som tip får i følgende billede.
1. Hvad hedder pigen som sangen handler om ?
2. Hvad hedder visedigteren?
Dette dækker kærlighedstemaet, endda den lykkelige
af slagsen. Og så til filmtemaet:
Der er lavet en film om en pige med dette navn.
3 Hvad er pigens fulde navn?
4 Hvad hedder den mest berømte af hendes kendte partnere ?
Her er kærlighedstemaet igen inde i billedet,
men især den ulykkelige af slagsen.
Og så det selvbiografiske tema:
Den tredie pige med det navn, har jeg et fantastisk
forhold til. Når jeg møder hende kysser hun mig over
hele ansigtet. Og vi har gået mange lange ture sammen og tumlet os i naturen.
5 Hvem er pigen?
6 Hvor mange ben har hun?
Jeg har prøvet at få operatemaet med ved at spørge min chatbot til råds. Jeg nøjes med et
link til min dialog med botten (klik her):
I skal høre den kendteste af de omtalte viser, min fars yndlingssang, og der er point for at gætte sangeren. Og syng med.
1. Den första gång jag såg dig, det var en sommardag
på förmiddan, då solen lyste klar,
och ängens alla blommor av många hundra slag,
de stodo bugande i par vid par.
Och vinden drog så saktelig, och nere invid stranden
där smög en bölja kärleksfull till snäckan uti sanden.
Den första gång jag såg dig, det var en sommardag,
den första gång jag tog dig uti handen.
Tryk på spil (pilen) for at høre sangen. Stop ved at trykke på pause (||).
Så har I også opdaget, hvem der er sangeren !
Spørgsmål 2
I jagten på det næste pigenavn starter vi med en sang, om en pige der bor ved bredden af en flod. Sangen er lige noget for damerne, fordi, den synges af og er skrevet af en mand med dyb og sexy stemme.
1. Hvem er mon sangeren med den sexede stemme.
2. Hvad hedder pigen der bor ved floden.
Og så til operatemaet.
3. I hvilken af Mozarts operaer forekommer der en pige som (næsten) bærer dette navn ?
Og filmtemaet
4. Der er en populær film , hvor en pige med (næsten) dette navn også forekommer og som indeholder en sang om hende, skrevet af en af vores nationalskjalde.
Hvad hedder filmen ?
Hvad hedder sangen ?
Hvad hedder skjalden ?
Det selvbiografiske tema.
I er nu nået frem til at pigenavnet er Suzanne/Susanna/Susan.
Susanne boede Stina og jeg sammen med på Svanholm, og hun har været til alle mine runde fødselsdage, men kunne ikke komme denne gang fordi hun skulle rejse netop i dag. Havde hun bare sagt det noget før, havde jeg jo flyttet fødselsdagen til lørdag.
Hun og jeg har boet ved siden af hinanden, sjældent mere end 10 meter fra hinanden i al tiden på Svanholm og spist morgenmad sammen alle årene. Så hun kender mig og Stina og vores forhold ret godt. Det har hun benyttet til at holde afslørende taler ved alle mine fødselsdage og det savner jeg naturligvis idag. Jeg minder derfor om en af de pænere afsløringer.
En gang skulle Stina køre Troels og Trine til deres far, så de kunne tage på ferie sammen. Mens de gik og gjorde klar, fik Stina og jeg at vide at vores søde hund Valdemar var død ved en påkørsel. Vi blev enige om at børnene ikke skulle høre om det lige der, og da de var kørt af sted begravede jeg Valdemar ved brombærbusken i vores have, (så nu ved I hvor hunden er begravet).
De andre i huset kunne følge begravelsen fra køkkenvinduet, men kendte ikke baggrunden og Susanne kom med en spontan replik.
5. Er der nogen af jer der kan huske replikken fra tidligere og kan gengive den?
Og så skal I høre musikken og synge med:
Spørgsmål 3
Det tredje navn er blevet knyttet til et af de mest romantiske, drømmerigeste musikstykker, som for de fleste associerer til erotiske situationer. En sådan var jeg havnet i efter at have drømt om det i lang tid. Nu var vi sammen, instrumenterne var højstemte. Der skulle bare lige lægges en plade på gramofonen. Dette musikstykke måtte være det helt rigtige. Det var det bare ikke, den eneste gang i mit liv forlod den erotiske stemning mig prompte til fordel for den musikalske nydelse. I skal ikke gætte fornavnet på partneren, men navnet på den pige, hvis navn er bleve knyttet til musikken.
1 Hvad kaldes dette nummer populært?
2 Hvad er den faktiske titel?
Filmtemaet giver sig selv:
Det som er med til at skabe associationerne er at musikken er blevet benyttet som ledsagemusik i en kendt og pragtfuld kærlighedsfilm, som kom frem i 60'erne
3. Hvem har instrueret filmen.
4. Hvem spiller den mandlige hovedrolle som Sixten Sparre.
Pigen har en vist tilknystning til Danmark. De næste spørgsmål er nok lidt svære.
5 Hvad hed hun som barn.
6 Hvor ligger hun begravet
Her er kærlighedstemaet både lykkeligt og ulykkeligt
I en af Mozarts operaer, forekommer en kvinde af samme navn, som svigtes igen og igen, men tror og håber til det sidste.
7 Hvem er den slyngel, som svigter hende og flere tusind andre, alene i Spanien 1003
Nu kommer selve musikstykket som vi startede med. Jeg håber I kommer i en god stemning.
Donna Elvira kan ikke påstå at hun ikke er advaret. Leporello opremser i "listearien" alle slynglens forførelser.
På billedet ser i en opførelse af listearien. De andre er matematikene Milnor, Hubbard og Douady, baggrunen er Holbæk Fjord. Flere anekdoter om de tre andre matematikere kan ses på link
Spørgsmål 4
Spørgsmålet er at finde navnet på den kvindelige hovedperson i en opera.
Vi starter blidt ud med at søge navnet på en stjerne, som har sunget dette parti. I Tintin findes en tilbagevendende operasangerinde, som synger en bestemt arie, mens hun ser forelsket på sig selv i spejlet.
1. Hvad hedder denne operastjerne.
2. Hvad er det for en tekst hun synger, mens hus ser sig i spejlet.
Nu kommer vi til endnu en stjerne, som har glimret i denne rolle. En verdensberømt svensk stjerne fra sidste halvdel af 18 hundredtallet. I kan næppe gætte, hvad hun hedder, men I får chancen alligevel. Der er jo mange berømte svenske sangerinder gennem historien at tage af, Jenny Lind for eksempel. I får et tip: det er den berømteste svenske sangerinde med efternavnet Nilsson.
3. Hvilken Nilsson
Nej det er ikke Birgit Nilsson, som er meget senere.
Det er Christina Nilsson. Født i en meget børnerig familie, som fattigdom tvang til at flytte fra deres gård, da hun var fem år. Hun havde en god sangrøst og tjente ved at synge og endte med at være en kæmpestjerne på de store operascener overalt i verden.
Nu kommer det selvbiografiske tema: Stina og jeg har besøgt hendes andet barndomshjem. Og nu skal I gætte fra hvilken fattig svensk landsdel Christina Nilssons rejse til stjernerne begyndte.
4. Det er let, men der er point.
Og vi har faktisk mange gange besøgt hendes barndomshjem. Det er nemlig den gård, hvor vi køber æg og lam og svin, hos vores venner Malene og Johan. Det glæder jeg mig til at fortælle næste gang vi besøger dem, jeg tror nemlig ikke at de ved det.
Men vi er ikke færdige med Christina Nilsson endnu. Og vi skal også dække filmtemaet
En af mine yndlingsinstruktører er Martin Scorsese og han har lavet en af mine yndlingsfilm, periode/kostumedramaet "Uskyldens år" om borgerligheden i atten halvfjerdserne i New York. I åbningsscenen er vi i operaen, og det er netop Christina Nilsson som synger samme parti som Bianca Castafiore, men en anden arie "Han elsker mig, hans elsker mig ikke", mens hun gør noget ved en blomst.
5. Hvad er det hun gør ved blomsten?
6. Hvad er det mon for en blomst ?
og det kan måske hjælpe på at svare på hovedspørgsmålet
7. Hvad hedder hovedperson i operaen?
Der er et tillægsspørgsmål:
En anden person af næsten det navn og med stor med indflydelse, ikke den rigtige dronning, er omtalt for tiden.
Hun praler af at være meget systematisk og effektiv. Så hvis hendes mand har pakket opvaskemaskinen på en forkert måde, så pakker hun det hele om.
8. Hvem kan det dog være?
Nu kommer vi til selve musikken, en arie fra operaen, som er Gounods Faust bygget over Göthes tekst. Vi tager den kendteste arie, sunget af en mand. I må gerne synge/nynne/skråle med når I har fanget melodien. Det er en vældig og sangbar arie, sunget af en meget præsentabel baryton, som jeg har valgt af hensyn til damerne i selskabet, og arien fordi jeg godt kan lide den. Jeg kan endda finde på at skråle den af fuld hals, (hvis der ikke er nogen der kan høre det). Den ligger rigtig godt for min stemme og vores underetage giver en pragtfuld klangbund.
Her følger teksten til arien, således at I kan synge med. Man fanger hurtigt melodien i hvert fald de første fire linjer. Jeg har lavet en dansk gendigtning som passer bedre til lejligheden.
Under teksten er noder til arien med begge tekster skrevet ind.
I starter sangen ved at klikke på startknappen og slutter når I har fået nok ved at klikke på billedet
Valentin
Avant de quitter ces lieux,
Sol natal de mes aïeux,
À toi, Seigneur et Roi des cieux,
Ma sœur je confie!
Daigne de tout danger,
Toujours, toujours la protéger,
Cette sœur si chérie!
Daigne de tout dangerla protéger,
Daigne la protéger, de tout danger
Kor
I er kommet her til fest,
no'n til fods og no'n til hest.
Nogen fra nord og no'n fra vest.
Er I nu alle her som gæst.
Grib nu dit fyldte glas
imens, du bryder ud i skrål
og vi svinger det til skål!
Grib nu dit fyldte glas og sving det
Grib nu og sving det fyldte glas
Noter til spørgsmål 4.
1) Filmen "Uskyldens år" er fantastisk, omend ret overset. Men romanforlægget af Edith Wharton er også virkelig godt, nærmest fantastisk. Så her er lige et link til et par udsnit fra indledningen, som netop handler om Christina Nilsson. link.
Men jeg anbefaler på det kraftigste at læse bogen.
2) Her er et link til filmens indledning, inklusive de smukke fortekster.